Monday, January 3, 2011

NAFKAH UNTUK DIRI SENDIRI


Bismillahirrahmanirrahim..


Antara nikmat membaca buku atau karya-karya indah ialah apabila setiap bait yang ditulis ibarat setiap kata yang ingin diterjemahkan oleh pembacanya. Begitu juga saya, seusai membaca bait-bait ayat terus saya tersenyum “ sungguh, inilah apa yang aku fikirkan, dan ia diterjemahkan dengan ungkapan yang sangat baik”


Usaha mengajak muslimah terpesong daripada syariat agama sebenar tidak pernah sirna. Pelbagai usaha sedari orientalis pandai menterjemah hukum Allah terhadap wanita sebagai simbol kejumudan dan kongkongan terhadap wanita. Seterusnya, tidak hairanlah jika muslimah hari ini ingat bahawa mereka sudah benar-benar berada di landas syariat, namun rupa-rupanya ia adalah antara syariat palsu yang dipesongkan oleh musuh-musuh Islam. Astaghfirullahal'azim.


Risalah untuk wanita mukminah tulisan Dr. Muhammad Sa’id Ramadhan al-Buthy berkisar sesuatu yang kita maklum sebenarnya, tetapi tegas dan lebih mengesan jiwa. Insya Allah.


Sebenarnya Allah menetapkan wanita sebagai hawa kesenangan dunia seperti dalam firmanNya:

“Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, Yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik (surga)”. (QS. Ali Imran: 14)


Kalau ia tidak benar-benar lebih penting dan berbahayanya dari yang lain, tentulah ia tidak ditempatkan di peringkat teratas. Nah, dengan demikian jelaslah bahwa wanita itu dalam kehidupan manusia merupakan ujian dunia yang paling berat dan paling berbahaya. Naudzubillah.


Rahsianya, karena semua dosa yang dilarang Allah swt, dilakukan oleh hambaNya, tidak satupun yang serasi dengan fitrah manusia. Kezaliman dengan segala macam bentuknya yang diharamkan.


Manusia banyak tertolong tidak melakukannya, karena manusia memandangnya sangat menjijikkan. Minuman keras diharamkan. Haramnya bagi sebagian besar tidak dianggap berat, karena fitrah manusia yang murni tidak menyukainya.


Begitu pula pencurian, penipuan, ghibah, namimah, dan lain-lain yang diharamkan, semuanya tidak ada orang yang senang melakukannya kecuali orang-orang yang menderita kelainan atau memiliki kecenderungan yang menyimpang dalam watak dan fitrahnya, karena sesuatu sebab yang kadang-kadang menimpa orang dalam kehidupannya.


Namun yang dikecualikan dari semua yang diharamkan itu hanya satu, iaitu naluri seksual pada tiap-tiap lelaki dan wanita. Meskipun sentiasa mendorong orang untuk melakukan yang diharamkan, malah ia dipandang puncak yang diharamkan syari’at, kecuali jika diawasi dan dikendalikan dengan ketat. Ia juga dapat dipandang sebagai kebutuhan fitrah insani dan tuntunan utama, dan tidak ada jalan bagi manusia untuk melepaskan diri daripadanya atau akan berpura-pura tidak suka padanya.


Oleh sebab itu, Dr. Ramadhan Al-Buthy terus menegaskan dua syariat Islam yang perlu terus dipegang faham oleh muslimah iaitu penjagaan aurat dan keperluan bekerja bagi wanita dalam Islam.


Ia boleh disimpulkan sebagai satu ketetapan bagaiman Islam melindungi wanita. Justeru kita memahami yang hadiah paling indah dan hawa kesenangan utama ini seiring dengan aturan tegas memelihara agar ia kekal pada tempatnya.


Perinciannya mungkin boleh dikongsikan kemudian. Insya Allah..


Satu perkara yang menarik ialah saranan agar wanita tetap dirumah sangat berkait rapat dengan pencegahan kearah rangsangan seksual sebagai antara dugaan paling berat. Padahal, hari ini, trend wanita membantu suami mencari nafkah buat menampung kehidupan materi dilihat perlu bagi sesiapa sahaja.


Beratnya masyarakat hari ini, sudah tidak timbul isu perlu atau tidak wanita bekerja kerana isu wanita yang menyara keluarga dan suami sebagai suri rumah lebih menonjol.


Saya mengajak mengajak faham suami, adik beradik lelaki bahawa merupakan amanah bagi mereka isteri, adik beradik perempuan untuk dijaga dan dipeliharan atas kelebihan sebagai pemimpin. Tidak dipaksa mereka bekerja dan salah meminta mereka mencari nafkah buat menafkahkan diri mereka sendiri padahal tiada kebutuhan mendesak.


Saya mengajak faham muslimah apabila Islam menyuruh wanita untuk tetap dirumah sebagai pencegahan, lalu apabila kita mengambil langkah untuk bekerja bermaksud risiko kearah penjagaan diri dan ketegasan bermuamalah perlu dengan mujahadah.


“Bekerja itu meskipun pada dasarnya mubah (diperbolehkan), bisa tidak mubah bagi wanita, kalau dikuatirkan bisa menimbulkan kepincangan pertanggungjawaban kemasyarakatan seperti yang diatur oleh hukum syari’ah.” Dr. Ramadhan Al-Buthy


Kembali kepada Islam. Yok!

No comments: